Brand- en waardekasten

Kluizen zijn er in vele soorten en maten. Om te helpen kiezen, hebben wij verschillende pagina's met gedetaillerde informatie over de verschillende aspecten van kluizen. Kies hieronder over welk aspect van een kluis je meer informatie wil:

444 producten in Brand- en waardekasten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

444 producten in Brand- en waardekasten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Brandwerende waardekast

Waardevolle spullen en belangrijke documenten moeten zo goed mogelijk beschermd opgeborgen worden. Met een goede kluis zijn uw spullen zowel beschermd tegen brand als tegen diefstal. Voor alles wat je op wilt bergen is een passende oplossing te bedenken. Wij hebben brandwerende archiefkasten, privékluizen, inbouwkluizen, sleutelkluizen en voor digitale data ook datasafes.

Gecertificeerde kluis kopen

Als een kluis getest is, dan krijgt deze een certificaat. Met dit certificaat kun je er zeker van zijn dat de bouwkwaliteit van de brandkast aan hoge eisen voldoet. Nog véél belangrijker, dit certificaat wordt ook door de verzekeraars geaccepteerd. Op deze manier ben je er dus zeker van dat de inhoud verzekerd is, mocht er onverhoopt toch wat verloren gaan. Veel gebruikte keurmerken zijn:

 • ECB-S: Dit staat voor European Certification Board Systems, dit is het keurmerk van de ESSA, wat een geaccrediteerd Europees certificeringsinstituut is.
 • VdS: Vertrauen durch Sicherheit, dit is het testinstituut van de Duitse bond van verzekeraars
 • A2P: Dit keurmerk is van het Franse Centre National de Prevention et Protection
 • RDW/BOVAG: Hiermee is in Nederland aangegeven of een kluis voldoet aan de eisen van de BOVAG omtrent veilige opslag van sleutels en autopapieren bij autohandels.

Als een kluis gecertificeerd is, staat dit op een sticker aan de binnenkant van de deur. Eventuele andere keurmerken voldoen niet per se aan de Europese kwaliteitseisen. Daarom hebben wij brandkasten met deze certificaten niet in onze selectie opgenomen.

Indicatie waardeberging

Afhankelijk van de bouw van de kast, is er een limiet aan de hoeveelheid kostbaarheden die gedekt wordt door de verzekering in het geval van inbraak. De standaardsituatie waar van wordt uitgegaan is een onbewoond, onbeveiligd en onbewaakt pand binnen de bebouwde kom. Voor kluizen onder de 1000 kg geldt ook dat deze correct verankerd moeten zijn in de muur of de vloer.       
Als de situatie waar de kluis wordt geplaatst anders is, kan de indicatie naar boven of beneden bijgesteld worden. Neem dus altijd voor de zekerheid nog contact op met de verzekeraar als je twijfelt.

Er gelden andere bedragen voor de opslag van contant geld of andere kostbaarheden. De waardeberging voor contant geld is altijd lager. De waardes zoals aangegeven op onze website gelden in Nederland en België, daar buiten kunnen de waardes anders zijn.

In Europa zijn drie hoofdnormen voor het bepalen van inbraakveiligheid:

 • EN 14450: Onderverdeeld in S1 en S2. Dit is een normering voor klein zakelijk en thuisgebruik. De waardeberging van contant geld varieert van € 2.500 tot € 5.000, kostbaarheden zijn gedekt van € 5.000 tot € 9.000 bij deze norm.
 • EN 1143-1: Deze norm begint bij Klasse (of Grade) 0. Hier mag € 7.000 aan contant geld of € 14.000 aan kostbaarheden in opgeborgen worden. Klasse 0 en I zijn bedoeld voor klein zakelijk- of thuisgebruik.
  Hogere klasses worden aangeduid met Romeinse cijfer (I, II, III, etc). Vanaf klasse IV (€ 75.000/150.000) is een dubbel slot op een kluis verplicht. De hoogste grades zijn van toepassing op kluisdeuren voor een kluisruimte. Hier is geen standaarddekking voor aan te geven, omdat dit afhangt van teveel andere factoren. Dit gaat altijd in overleg met de verzekeraar.
 • EN 1143-2: Deze waardebergingen corresponderen met EN 1143-1, alleen is deze normering speciaal opgesteld voor afstortkluizen waar contant geld veilig in kan worden opgeborgen.

Brandwerendheid

Een normering voor brandveiligheid geeft aan hoe lang je mag verwachten dat de inhoud van een brandkast beschermd blijft tijdens brand. Er bestaan hier verschillende normeringen voor. Bekende normeringen zijn EN 14470-1, EN 1047-1, UL 72, EN 15659 (LFS), S1037 (JIS) en NT Fire 017. Deze kunnen grofweg in 4 hoofdcategorieën ingedeeld worden.

 • Brandwerendheid voor papier: In kluizen met deze keurmerken zijn papieren documenten van 30 minuten tot 2 uur beschermd tegen brand; de binnenkant van de kluis wordt tot dan niet warmer dan 175 graden Celsius.
 • Brandwerendheid voor digitale media: Digitale media kan al verloren gaan bij een temperatuur van 52 graden Celsius. Onze selectie datasafes biedt bescherming van 1 tot 3 uur, afhankelijk van het soort kluis. Omdat de maximumtemperatuur bij datasafes laag is, bieden deze modellen gelijk bescherming voor papier.
 • Brandwerendheid voor chemicaliën: Chemicaliën kunnen bij brand erg gevaarlijk worden. Kluizen die gekeurd zijn volgens EN 14470-1 bieden van 30 tot 90 minuten bescherming bij brand.
 • DIN 4102: Dit is slechts een bouwnorm. Kasten die volgens deze norm worden gebouwd, worden echter niet getest. Ze zouden echter voor papier tot 30 minuten bescherming bij brand moeten leveren

Vakkundige plaatsing en verankering

Standaard leveren wij de kluizen tot op de begane grond en gaan ze geen trappen op. Plaatsing op locatie is ook mogelijk, hiervoor schakelen wij een professioneel bedrijf in, in samenwerking met de leverancier. In dat geval is levering op een andere verdieping ook mogelijk. Er moet dan wel vrije toegang tot de plaatsingslocatie zijn, zonder verticale hindernissen zoals trappetjes en afstappen. Ook moet er een lift zijn die het gewicht van de kluis inclusief transportmateriaal aan kan.

Verankering is mogelijk in combinatie met plaatsing. Ook dit wordt gedaan door de professionals, zodat je zeker weet dat het goed gebeurt.

Bij plaatsing en verankering is het van belang dat de ondergrond en/of de wand waar de waardekast geplaatst wordt geschikt is voor verankering en het gewicht van de kluis aan kan. De kosten voor plaatsing en verankering zijn afhankelijk van het gewicht van de kluis.

Snelle levering

Omdat wij een breed aanbod aan kluizen hebben, hebben we deze helaas niet allemaal in onze showroom staan. Wij werken echter samen met grote leveranciers zoals Nauta en De Raat om de kluis van je keuze zo snel mogelijk te bezorgen.